Ovog ponedjeljka, 14. ožujka, Ludens teatara predstavit će se na, devetim po redu, Gumbekovim danima u zagrebačkim Histrionima. Ludensu će ovo biti treće sudjelovanje na manifestaciji kao što su Gumbekovi dani, a predstava s kojom ćemo se predstaviti je “Kazalište – što, kako i zašto uopće?!” nastala po tekstu Karela Čapeka. U predstavi, koja je na rasporedu u 20:00 sati, igraju: Sven Šestak te scenci, tonci, publika i drugi.

kazaliste-sto-kako-002

O PREDSTAVI: Predstava koja baš ni po čemu nije uobičajena govori o kazalištu kao mehanizmu koji živi i ne mijenja se gotovo ni u kom pogledu. Taj isti mehanizam Karel Čapek opisuje u svojem djelu davne 1925.g., a stvar s jednom malom preinakom identično funkcionira još i danas. Kazalište je složen organizam koji pokreću mnogi; od ravnatelja do portira i veliki broj upravo tih ljudi prolazi scenom. Oni predstavljaju sami sebe. Jedan od glavnih aktera same kazališne predstave je i publika pa tako i ona predstavlja samu sebe. “Kazalište je umjetnost kao ratovanje i rizik kao igra na ruletu……..U kazalištu je moguće sve; to je kuća čuda; a najveće je čudo što uopće radi….” K. Čapek

O GUMBEKOVIM DANIMA: Gumbekovi dani posvećeni su istaknutom zagrebačkom kabaretskom umjetniku, te glumcu Mladenu Crnobrnji –  Gumbeku (1939 – 2000), ali i zagrebačkoj kabaretskoj tradiciji. Festival je u organizaciji Glumačke družine Histrion, a sve se predstave igraju u Histrionskom domu u Ilici u Zagrebu.  Nagrade Gumbekovih dana, statue Gumbe, dodjeljuju se  na kraju festivala za najbolju humorističku predstavu, za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu te za izniman doprinos oživljavanju kabareta.