NORI KRTICA MARTIN (Kazalište Oberon/Kazalište Virovitica)

1.7. Atrij Doma mladih, 21:00h

Junak predstave, Martin, seoski je momak iz općine Gornjo Brestje. U svojem obraćanju publici ocrtava svoje mnogobrojne nedaće od početka do kraja (tragi)komične izvedbe kojoj je ime život. Glumačko umijeće, topla ljudska priča i songovi Igora Bakse obećavaju živahno ostvarenje namijenjeno svim ljubiteljima pučkog teatra kakav, kao što znamo, redovito nailazi na odličan odaziv publike. Predstavu prate i prekrasni muzički brojevi cimbula Gordane Evačić.

redatelj: Damir Mađarić
igraju: Draško Zidar, Gordana Evačić

 

OD TIŠINE DO GLAZBE (Teatar Erato)

8.7. Dom mladih, 20:00h – predstava u sklopu Fest Jazza

Majstorski prelazi iz jedne glazbeno relevantne uloge u drugu: od pijanista do pjevača, od skladatelja do dirigenta, od muzikologa do glazbenog kritičara. Povijest i razvoj glazbe, komponiranja, glazbenih posebnosti, čak i plagijata. Konzumiranje glazbe, dobrih i loših navika, od trivijalnosti do dobrog ukusa, od uvertire do aplauza.

igraju: Ivan Đuričić, Saša Miočić

 

GDJE POVLAČIŠ CRTU (Sara Renar/SKROZ/MOSKAU)

15.7. Atrij Doma mladih, 21:00h

„Gdje povlačiš crtu. Pitanje je granice na individualnom i na društvenom nivou. Na koje kompromise ne pristati? Na koje djelovanje reagirati? Postoji li uopće kriterij po kojem se taj sud može donositi? Gdje je granica skladbe? Djelovanja? Ne djelovanja? Pitanje crte je pitanje identiteta i integriteta. A crta je sve samo ne jasna…” Iz subjektivne pozicije umjetnika situacija je vrlo slična – život van strogo zadanih okvira je strahovito uzbudljiv ali i zastrašujuć. Širi društveni kontekst čini situaciju još složenijom. Pasivna predaja? Aktivna borba? Sami snosimo odgovornost za crte koje smo povukli i za one koje nismo. Namjera je ovog performansa upravo to osvijestiti.”, kaže Sara Renar.

…Sara Renar, Dora Lipovčan, Konrad Mulvaj, Zdeslav Klarić, Vedran Peternel, Ivan Laić + MOSKAU

 

BALON (Teatar Exit)

22.7. Atrij Doma mladih, 21:00h

Pirandelovski isprepletene paralelne realnosti ove predstave propituju iscjeljujuću snagu glumački razigranoga storytellinga. Neka od najvećih imena hrvatskoga glumišta nastavljaju u Balonu već poznatu exitovsku tradiciju bravuroznoga glumačkog teatra u kojem do izražaja dolazi moć glumačke transformacije. Balon je predstava o Glumcu – o iluziji koju on stvara i kojom putuje sve dok se ne susretne sa samim sobom, predstava o Glumčevu identitetu, o tome za koga i zašto on uopće igra svoju igru.

Je li ispuhani balon i dalje balon? Ili je ono što
balon čini balonom upravo zrak unutar njega?

redatelj: Mislav Brečić
igraju: Ksenija Marinković/Judita Franković, Krešimir Mikić, Vilim Matula

 

SAMO JEDNA ŽENA (Gala teatar)

29.7. Atrij Doma mladih, 21:00h

Je li između neka četiri zida zaista onako kako se na prvi pogled čini? Koliko truda i energije ulažemo da se zapravo, dobro prikrijemo, maskiramo, pripremimo za vanjski svijet? Koliko poznajemo ljude koje svaki dan viđamo? I koliko nas oni uopće zanimaju? Maria naivno, ali na duhovit, komičan način, progovara o svojoj svakodnevici, ljubavi i nezadovoljstvu s kojima se stalno susreće. Ali koliko joj snage još preostaje da se smije samoj sebi u lice? Koliko strpljivosti, posvećenosti, čak pokornosti?! Prepoznajemo u njenoj priči kolotečinu u koju ponekad neprimjetno i sami upadnemo kao u živo blato i koja nas odvodi sve dalje od nas samih.

redatelj: Đuro Roić
igra: Matija Prskalo