Brojnim nagradama ovjenčani tekst o stvarnoj životnoj drami kultnog berlinskog transvestita. Charlotte von Mahlsdorf, njemačka kolekcionarka antikviteta, rođena je naime 1928. u berlinskom Mahlsdorfu kao Lothar Berfelde. Lothar je od malena pokazivao sklonost oblačenju ženske odjeće i sakupljanju starih stvari, ali i otpor strogom očevom autoritetu.

Nakon jedne od brojnih obiteljskih svađa 1944., Lothar je svog oca, tada već visoko rangiranog člana nacističke stranke, ubio na spavanju i završio u maloljetničkom zatvoru… Poslije sloma nacizma, Lothar biva pušten iz zatvora i počinje svoj život kao transvestit Charlotte von Mahlsdorf, čiji dom u berlinskom Mahlsdorfu (po kojem si je i dala ime), postaje kultno okupljalište homoseksualaca, trgovaca umjetninama i umjetnika… 1960. Charlotte otvara Gründerzeit muzej izložaka iz svakodnevnog života u doba osnutka Njemačkog carstva.

Odlikovana je zbog očuvanja Weimar kabareta i drugih dragocjenosti negdašnje njemačke svakodnevnice u Gründerzeit muzeju koji postoji i danas. Mračno svjetlo na njezin život bacilo je otkriće dokumenata tajne policije Stasi, iz kojih se da naslutiti da je komunizam preživjela zahvaljujući odavanju podataka o gostima svojeg lokala i svojim prijateljima. Tako je od nacionalne heroine ponovno došla do statusa persona non grata, a njezino vlastito svjedočenje o tom periodu ostalo je prilično nejasno.

Umrla je 2002. godine. Američki autor Doug Wright svoju je monodramu zasnovao na brojnim intervjuima koje je vodio s Charlotte, a s njezinim je dopuštenjem dobio i uvid u njezin policijski dosje.

info uloge: Duško Valentić redatelj: Branko Ivanda naziv izvornika: I Am My Own Wife autor: Dough Wright produkcija: Ars Septima prevoditelj: Tanja Novak scenograf: Marta Crnobrnja kostimograf: Katja Šunjić oblikovanje svjetla: Siniša Jurica oblikovanje zvuka: Branko Vodeničar producent: Tamara Babun