Točno u podne, u petak, 15. lipnja 2012, malenim prigodnim prijemom u Muzeju grada Koprivnice, ravnatelj prof. Marijan Špoljar želio je izraziti zahvalu na vrijednim donacijama kojima je obogaćena muzejska zbirka.

Dr. Leander Brozović, začetnik koprivničkog muzeja prvi je započeo sakupljati materijale o kulturnom životu Koprivnice i kazalištima koja su djelovala u to vrijeme, a njegovu zbirku su obogatili Velimir Maravić, Vladimir Kuzel i Ivo Čičin-Mašansker svojim vrijednim doprinosom. Uz spomenutu gospodu, prijemu su nazočili Vjekoslav Kovačić Čato, Vlatko Hrubec Dado i Branka Vrabec, svi odreda nekadašnji GAK-ovci.

Iz ovog ugodnog druženja doznali su se mnogi detalji iz rada Gradskog amaterskog kazališta, ali i kazališta koji mu je prethodio.

Ovo je tek bila uvetira u Večer posvećenu GAK-u i kazališnom amaterizmu u Koprivnici. Večer je bila zamišljena tako da se na simpatičan i nepretenciozan način prisjetimo vremena od prvih dana kazališnog života Grada, pa se sve do današnjih dana kroz razgovor i projekcije. Otvorili su je domaćini i osnivači Ludens teatra, glumci Sven Šestak i Jelena Hadži-Manev, nakon čega je uslijedio razgovor Svena Šestaka, koji je na sebe preuzeo ulogu moderatora, s gostima, predstavnicima tri generacije kazališnih amatera: Ivo Čičin Mašansker u živo, te Zlatko Kauzlarić Atač putem snimljenog video priloga govorili su o GAK-u (Gradskom amaterskom kazalištu), Krešimir Blažek o KAK-u (Koprivničkom amaterskom kaualištu), te prof. Dijana Mateša i prof. Martina Trešćec o dramskom studiju Ludens teatra i današnjem amaterizmu u Koprivnici.

Razgovori su bili prepuni duhovitih i toplih priča o tome kako se nekada „živjelo“ kazalište. Pričale su se simpatične anegdote s proba i nastupa, ali i upoznalo današnje generacije s koliko se žara i ljubavi pripremalo predstave, čije su se probe znale protezati i do tri ujutro! Prisjetili su se mnogih članova, među njima i nekadašnjeg direktora, nedavno preminulog gospodina Joška Gudića. Osim njega, jedini su profesionalci u radu kazališta bili tajnica Đurđa Komes i tehnički rukovodilac Branko Petrušić Tošo, dok su svi ostali bili amateri. Bilo je naznaka da ono preraste u profesionalno kazalište, kao filijala Zagrebačkog dramskog kazališta, no na žalost to se nikada nije dogodilo.

Gradsko amatersko kazalište Koprivnica bilo je jedno od najboljih kazališta tadašnje Jugoslavije. Iako je djelovalo u teškom vremenu i s oskudnim sredstvima, kvalitete izvedbi, bogate scenografije i predivnih kostima ne bi se posramio ni velik broj današnjih profesionalnih kazališta. Amaterizam se danas uglavnom veže uz nešto površno, nešto što nije toliko vrijedno kao profesionalno. Ovom se večeri željelo naglasiti da je amaterizam itekako vrijedan.

Lijep završetak još jedne ugodne večeri su nam priredili polaznici Dramskog studija predstavom „Snježna žena“ autorice prof. Dijane Mateša, s kojom su gostovali na Međunarodnom Festivalu amaterskih kazališta u Starigradu na Hvaru.

Kako bi današnje generacije i vizualno stekle dojam o nekadašnjem bogatom kazališnom životu grada, u ulaznom dijelu Doma mladih prigodno je postavljena mala izložba dijela fotografija i plakata za što su zaslužni djelatnici i suradnici Muzeja grada Koprivnice, na čemu im iskreno i toplo zahvaljujemo.

Večeras u 19 sati možete nam se pridružiti na Plesodromu, završnoj priredbi studija Jump gdje ćete moći pratiti njihov četrnaestogodišnji rad kroz izložbu fotografija, puno plesa, gostiju i predstavljanje humanitarnog rada kroz međunarodni projekt „Šalji dalje-Hrvatska“

Svečano zatvaranje Vikenda amaterskog kazališta biti će u nedjelju, 17.06. završnom, zajedničkom predstavom svih polaznika našeg dramskog studija u sezoni 2011/2012. „San koprivničke ljetne noći“ u režiji profesorica Dijane Mateša i Martine Trešćec.

Ulaz je za sve priredbe slobodan.